Witam się serdecznie i wale z problemem.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pulse
    Rider
    • 2006
    • 461

Witam.
    Mam padnięty termostat o Octavi 1.9 TDI.
    CZy któś wymieniał do samodzielnie, gdzie on jest zamontowany

Pozdrawiam
    Mirass
    :: O1 AXR Kombi
  • Lechul
    Classic
    • 2005
    • 15

Witam! Od tygodnia ujeżdżam Octavke TDI z silnikiem 110 KM. No i mam wielkiego "schiza" poniewaz pryskają mity o niesamowitym "odejściu" samochodów TDI.
    Mianowicie auto "kręciło" się do 2600 obr. - potem dziura do 2800 obr. - potem ponowny zryw do 3000 obr - a potem juz długo , długo nic i tylko obroty rosnace i prędkosc rosnaca leniwo. Pojechałem do kolesia co Vaga posiada. Pokazał błąd w obwodzie przepływki. Po jego skasowaniu auto idzie do 3000 obr. ale potem znowu bryndza. Jestem załamany. Czy wymiana filtra paliwa czy od razu wymieniać przepływomierz??
    Aha. Czy komp ustawiony na średnie spalanie pokazuje Wam wzrost przy dynamicznej jeździe. Przed kasacją tego błędu "średnie spalanie" nie reagowało na dodawanie gazu a teraz nawet stojąc i dodając gazu podskakuje do góry. Potem oczywiście w czasie jazdy spada. Pozdrawiam i pozostaję w nadziejii na nieograniczoną fachowość współplemieńców spod znaku TDI.

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Klasyczny objaw padniętego przeplywomierza.

Prawdopodobnie bedzie on do wymiany, ale trzeba najpierw zdiagnozowac prawidlowo - czyli sprawdzic jego parametry podczas przyspieszania.
      TDI 205PS

Komentarz

• Martinez
        L&K
        • 2004
        • 1366
        • Audi

Tak jak napisał Mikrus - przepływka i to dosyć zdrowo padnięta skoro już koło 2600 rpm zaczynały sie kłopoty.

Wymiana powinna zmienić ten stan rzeczy.

Co do średniego spalania to nie powinno ono się zmieniać przy dodawaniu gazu na posotju chyba że przed chwilą resetowałeś kompa. Chyba że niechcący pomyliłeś średnie z chwilowym
        Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
        teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
        czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Lechul, Witaj podjedz do Aligatora namiary znajdziesz tu: http://tdituning.pl/
          Z Gliwic A4 i w Rudzie odbij - 15 minut drogi :P albo podjedz do jakiegos ASO, ale najpierw poczytaj w naszych ogloszeniach o programie wymian przeplywek - mozesz zaoszczedzis duzo kaski.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Lechul
            Classic
            • 2005
            • 15

Witam! Radość z jednej strony - smutek z drugiej. Trzeba zweryfikować swoje poglądy. Myślałem, że przepływomierz padnięty = koniec jazdy. Czytałem zresztą na tym forum opis któregoś z kolegów dotyczący tych objawów.
            Aligator - to rozumiem nick kolejnego fachowego skodowicza?? Powoływac się specjalnie na to forum??
            Co do wskazań kompa jest tak jak pisałem. "Chwilówka" to nie jest bo sprawdzałem a poza tym "chwilówka " łapie wskazania na podstawie 30 metrowych odcinków drogi więc na postoju nie dygnie na pewno. Mój komp po tym sprawdzaniu pokazuje wzrosty zużycia średniego podczas przyspieszania a przed tym tego nie było.
            Pozdrawiam i czekam na kolejne sugestie.
            O programie wymiany przepływek już czytałem. Cenna informacja.

Komentarz

• Tymon
              RS
              • 2004
              • 2970

Zamieszczone przez Lechul
              Aligator - to rozumiem nick kolejnego fachowego skodowicza?? Powoływac się specjalnie na to forum??
              Aligator=Wojtek.
              Jak sie z nim skontaktujesz i bedzie miał czas to Ci zdiagnozuje czy to na 100% przepływka, ale z tego co opisujesz to raczej tak.
              A tak jak koledzy ci pisali z Gliwic masz 15-20min.

Pozdrawiam
              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Lechul
                Classic
                • 2005
                • 15

Witam!! Już gadałem z Wojtkiem. Na jutro termin. Nie mogę się doczekać. Dam znać co i jak. Thx za podpowiedzi i pomoc.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zamieszczone przez Lechul
                  Witam !! No i po operacji. "Doktor" Wojtek popatrzył w swoje czarodziejskie pudełko i wydał wyrok - przepływka. No i na udowodnienie swoich słów założył mi sprawnego "dziada". Ja cie pier............. !!!!!!!!!!! Okazało się, że dotychczas siedziałem w autku, które ma 110 kuców na papierze. Aż tu naraz zerwały się do galopu!!!!!!!!!!!!!!! No co Wam będę mówić.
                  Wielkie thx dla wszystkich co mnie wysłuchali (przeczytali) i dali mi namiary na Alego. Już ślinka kapie na mały "przeciąg" w jego wykonaniu. Pozdrawiam serdecznie i rzucam nieśmiałe pytanko czy komus została jeszcze szara lu srebrna naklejka OCP ?? O ile na nią zasługuję
                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...